Oturma Odası Aydınlatması Nasıl Olmalıdır?

10-02-2023 13:20
Oturma Odası Aydınlatması Nasıl Olmalıdır?
Dekorasyon konusunun önemli başlıkları içerisinde yer alan aydınlatma, bir odanın ambiyansını değiştiren unsurlardandır. Yaşam alanlarını olduğundan daha iyi göstermeye yarayan aydınlatmalar sayesinde pek çok fayda güdülebilir. Karanlık odalar, doğru aydınlatmalar sayesinde olduğundan daha ferah bir görünüme kavuşabilir. Aynı şekilde küçük alanlar da doğru konumlandırılmış aydınlatma araçları sayesinde olduğundan daha geniş görünebilir. Oturma odalarının aydınlatmalarında ise dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır.

 Oturma Odalarının Aydınlatmasında Ne Önemlidir?

Oturma odalarındaki aydınlatma türlerinde ortamın ışığa müsaitliğine mutlaka dikkat edilmelidir. Aydınlatma sağlayacak olan ürünün, odanın tümüne ışık vermesi en önemli kıstastır. Yani tabandan tavana kadar bu ışık sürmeli ve herhangi bir aydınlatma aksesuarı yüzünden kesintiye uğramamalıdır. Bazen tavan aydınlatmaları bazen asma olan aksesuarlar bazen de masa ve zemin lambalarıyla odaya farklı şekillerde aydınlatma sağlanabilir. Farklı türleri bulunan aydınlatmaların işlevleri de birbirlerinden farklıdır. Örneğin tavan aydınlatmasında; ortamın tamamının aydınlatılması söz konusudur. Başka bir seçenek olarak asma aydınlatmalar da vardır ve bunların görevi tavan aydınlatması kadar geniş bir alanı kaplaması değil, ortama estetik bir bakış açısı kazandırmasıdır.

Oturma Odasının Tarzına Uygun Aydınlatma Araçları Seçmek

Odanın genel anlamda tarzına uygun olarak bir aydınlatma cihazı seçmek her zaman önemli olmalıdır. Çünkü bazen bir odanın enerjisine lambader yeterli olabilirken bazen sarkıtlar bu odanın enerjisi ile örtüşebilmektedir. Bu yüzden asıl olan genel anlamda odanın renklerine, bütününe ve enerjisine uygun olan aydınlatma türünü bulmaktır. Luxury tarzda döşenmiş bir salonda ise daha gösterişli olan bir aydınlatma aracını kullanılmalıdır. Ancak bohem tarzda döşenen bir odanız varsa hasır abajurlarla bu odayı aydınlatabilirsiniz. Yine klasik tarzda döşenmiş odalarda beyaz ışık daha ön planda iken; rahat tarzda döşenmiş olan odalarda sarı ışığın kullanım yoğunluğundan bahsedilebilir. Yaşam alanlarının kullanım amacı da yine seçimleri etkilemektedir. Örneğin çalışma odasıyla misafirleri ağırladığınız oda arasındaki abajurların ışıklarını bile farkı vardır. Eğer bu oda; rahat davranmak istediğiniz ve uyumak istediğiniz bir alansa buna göre daha konforlu düşleyen ve basit parçalardan seçtiğiniz bir aydınlatma tercih edebilirsiniz. Daha şık olmasını istediğiniz bir odanız varsa burada da daha gösterişli bir aydınlatma doğru seçeneği oluşturacaktır.

Oturma Odasında Doğru Aydınlatma Seçimi

Genel anlamda insanlar, hayatlarının akışında en rahatlatıcı olan eylemleri oturma odalarında yaparlar. Sohbet etmek, televizyon izlemek, kitap okumak gibi örnekler verilebilir. Bu yüzden bu ortak alanda aydınlatmayı sağlamak oldukça önemlidir. Bu alanın iyi aydınlatılmış bir oda olması çok önemlidir. Masa lambaları, gömme aydınlatmalar, tavan aydınlatmaları gibi farklı aydınlatma çeşitlerinin içerisinde bulunduğu bir karışım, bu alanda rahatlıkla kullanılabilir. Çünkü birbirinden farklı işlevleri olan oturma odalarında tek bir tip ile aydınlatma sağlanmayabilir. Tavan armatürleri gibi başlıca tercihlerden olabilecek aydınlatma seçeneklerine lambalar ve mum ışıkları da eklenebilir. Genel anlamda büyük bir bütünden bu şekilde bahsedilebilmektedir.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.